Muffiny z bananem

5.00
Oceń przepis:
Czas

Do 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

18

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Składniki:

- 2 dojrzałe banany

- 1 szklanka mleka

- 2 szklanki przesianej mąki

- 0,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki oleju

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka esencji waniliowej

- 1 łyżeczka masła czekoladowego np. nutelli

- szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1
  • Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Obrane i pokrojone banany miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy do nich mleko, masło czekoladowe, cukier, esencję waniliową i sodę.
Krok 2
  • Mieszamy do spienienia. Dosypujemy mąkę i powoli mieszamy do połączenia się składników.
Krok 3
  • Formę na muffiny smarujemy olejem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli jest suchy, to muffinki są gotowe.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0