Muffiny z bananem

Te małe babeczki są idealne na wiele okazji. Nadają się zarówno jako przekąska na imprezę, jak i na piknik. Dzięki dodaniu do nich owoców stają się wilgotne i aromatyczne.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 18

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 18

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 dojrzałe banany
  • - 1 szklanka mleka
  • - 2 szklanki przesianej mąki
  • - 0,5 szklanki cukru
  • - 0,5 szklanki oleju
  • - 1 jajko
  • - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • - 1 łyżeczka masła czekoladowego np. nutelli
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Obrane i pokrojone banany miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy do nich mleko, masło czekoladowe, cukier, esencję waniliową i sodę.



Krok 2

Mieszamy do spienienia. Dosypujemy mąkę i powoli mieszamy do połączenia się składników.



Krok 3

Formę na muffiny smarujemy olejem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto do 2/3 wysokości. Pieczemy około 30 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli jest suchy, to muffinki są gotowe.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.