Ciasteczka portugalskie

Ciasteczka portugalskie są pyszne i maślane, dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się jako coś słodkiego do pracy, szkoły czy na drogę.

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 11

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser

Osób: 11

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • - 250 ml mleka
  • - 30 g mąki pszennej
  • - 150-200 g cukru
  • - 4 żółtka
  • - 125 ml wody
  • -  otarta skórka z jednej cytryny
  • - 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nastaw na 200 stopni C.



Krok 2

Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Pozostałe składniki połączyć tak, aby powstała jednolita masa. Dodać ostudzoną wodę z cukrem i wymieszać.



Krok 3 

Małe metalowe lub papierowe foremki do babeczek wyklejać ciastem francuskim. Kupione ciasto w rulonie po wyjęciu papieru zwijamy w odwrotną stronę i kroimy w paseczki (wielkość pasków zależy od wielkości foremek). Wyklejamy nimi (bez smarowania) foremki.



Krok 4

W wyklejone foremki wlewamy łyżką przygotowany krem. Wstawić do piekarnika. Piecz od 20-30 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.