Ciasteczka portugalskie są pyszne i maślane, dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się jako coś słodkiego do pracy, szkoły czy na drogę.
Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser
Osób: 11
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Pozostałe składniki połączyć tak, aby powstała jednolita masa. Dodać ostudzoną wodę z cukrem i wymieszać.
Małe metalowe lub papierowe foremki do babeczek wyklejać ciastem francuskim. Kupione ciasto w rulonie po wyjęciu papieru zwijamy w odwrotną stronę i kroimy w paseczki (wielkość pasków zależy od wielkości foremek). Wyklejamy nimi (bez smarowania) foremki.
W wyklejone foremki wlewamy łyżką przygotowany krem. Wstawić do piekarnika. Piecz od 20-30 min.
Dodaj komentarz