Krówka na biszkopcie

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Krem budyniowy :

  • 1,5 szkl. mleka Łaciate
  • 4 łyżki cukru
  • 190 g masła Łaciate
  • 4 pełne łyżki mąki

Dodatkowo :

  • Aromat waniliowy
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym
  • Orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 30 minut w 175°C. Przekroić ciasto wzdłuż na pół.



Krem budyniowy

Zagotować 0,5 szkl. mleka z cukrem i masłem. Pozostałe mleko rozrobić z mąką i wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Gorący krem budyniowy, wyłożyć na ciasto, przykryć drugą połową ciasta. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową, udekorować połówkami orzechów włoskich.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.