Ciasteczka śniadaniowe z orzechami

Autor:

Śnieżynka

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • ⅔ szkl. płatków owsianych
  • ⅔ szkl. mieszanki orzechów
  • ½ szkl. musli z granolą
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 2 żółtka
  • 15 dag masła Łaciate
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • Lukier biały
  • Polewa czekoladowa

Przygotowanie

Krok 1

Połowę orzechów przemielić w maszynce do orzechów, resztę drobno posiekać.



Krok 2

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, posiekać z masłem. Dodać żółtka, płatki owsiane, orzechy, musli z granolą, miód i cukier waniliowy, śmietanę.



Krok 3

Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone, zimne ciasteczka ozdobić lukrem i polewą czekoladową.



Wskazówki

Ciasteczka można ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.