Ciasteczka z bakaliami

Autor:

Śnieżynka

Mąkę pszenną wymieszać z mąką pełnoziarnistą, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Posiekać z masłem, dodać żółtka, mleczko kokosowe z amoniakiem, posiekane bakalie i zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, obtoczyć w słodkim kakao i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut. Upieczone, zimne ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 15 dag masła Łaciate
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. mieszanki studenckiej
  • 1/3 łyżeczki amoniaku
  • Kakao słodkie
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką pełnoziarnistą, cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Posiekać z masłem, dodać żółtka, mleczko kokosowe z amoniakiem, posiekane bakalie i zagnieść ciasto.



Krok 2

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć, obtoczyć w słodkim kakao i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.



Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.



Krok 4

Upieczone, zimne ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.