Ciasteczka z marmoladą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 9

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl. gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 30 dag marmolady
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże pokruszyć, utrzeć z cukrem, wymieszać ze śmietaną.



Krok 2

Mąkę przesiać, posiekać ze smalcem, dodać jajko, żółtka, śmietanę z drożdżami i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, posmarować marmoladą, zwijać w roladki, pokroić na kawałki.



Krok 3

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor w temp 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.