Maślane Magdalenki

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1/2 szklanki mąki
  • - 1/3 szklanki cukru
  • - 2 jajka
  • - 60 g masła Łaciate
  • - 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • - 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • - cukier puder do dekoracji
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Formę do magdalenek wysmarować dokładnie masłem. Masło roztopić w rondelku i odstawić. Do miski wbić całe jajka, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta.



Krok 2

Ciągle miksując dodawać cukier, kontynuować przez około 7 minut. Masę jajeczną wlewać partiami delikatnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie dodać skórkę z cytryny i dolać roztopione masło i mąkę, wymieszać bardzo delikatnie, ale dokładnie. Przełożyć do formy.



Krok 3

Piec przez około 15 minut, do momentu, aż ciasteczka staną się złote i lekko zarumienione. Wyciągnąć formę z piekarnika i poczekać, aż trochę przestygnie. Ciepłe ciasteczka ułożyć na desce i posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.