Ciasteczka z oczkiem

Ponadczasowe, tradycyjne ciasteczka z dziurką. Z pewnością każdy kiedyś jadł je u swojej babci. To zdecydowanie smak dzieciństwa, który musisz wypróbować

Danie: Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 24

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 25 dag zimnego masła Łaciate
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 żółtka
  • Laska wanilii

Masa:

  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki mleka Łaciate

Dekoracja:

  • 2 białka
  • Cukier kryształ

Przygotowanie

Krok 1

Przesiej mąkę i posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę, żółtka i miąższ z wanilii. Zagarnij nożem, zagnieć.
Rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę i znowu rozwałkuj. Ponownie zrób kopertę, włóż do woreczka, chłodź 30 minut. Rozwałkuj i złóż – najpierw na trzy, a później na pół. Ponownie włóż do lodówki. Czynności powtórz 3-4 razy.



Krok 2

Ciasto rozwałkuj nieco cieniej niż na pierogi. Wykrój krążki wielkości literatki. W ⅓ ciasteczek zrób dziurkę. Ciasta z dziurką nasmaruj roztrzepanym białkiem i oprósz cukrem. Wszystkie ciastka ułóż na blaszce. Upiecz na złocisty kolor w temp.180°C przez ok. 10-15 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.