Ponadczasowe, tradycyjne ciasteczka z dziurką. Z pewnością każdy kiedyś jadł je u swojej babci. To zdecydowanie smak dzieciństwa, który musisz wypróbować
Danie: Deser
Osób: 24
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Przesiej mąkę i posiekaj z masłem. Dodaj śmietanę, żółtka i miąższ z wanilii. Zagarnij nożem, zagnieć.
Rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę i znowu rozwałkuj. Ponownie zrób kopertę, włóż do woreczka, chłodź 30 minut. Rozwałkuj i złóż – najpierw na trzy, a później na pół. Ponownie włóż do lodówki. Czynności powtórz 3-4 razy.
Ciasto rozwałkuj nieco cieniej niż na pierogi. Wykrój krążki wielkości literatki. W ⅓ ciasteczek zrób dziurkę. Ciasta z dziurką nasmaruj roztrzepanym białkiem i oprósz cukrem. Wszystkie ciastka ułóż na blaszce. Upiecz na złocisty kolor w temp.180°C przez ok. 10-15 min.
Dodaj komentarz