Ciasteczka z serka śmietankowego z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, w których smak słodyczy został przełamany lekko słonym naturalnym serkiem śmietankowym. Jeśli chodzi o wypełnienie - obowiązuje pełna dowolność. My proponujemy marmoladę, ale sprawdzi się również dżem, a także krem waniliowy lub czekoladowy.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 140 g cukru pudru,
  • 100 g naturalnego serka śmietankowego Łaciaty,
  • 100 g masła Łaciate, w temperaturze pokojowej,
  • 1 żółtko,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiona marmolada,
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Masło ucierać z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać serek śmietankowy oraz żółtko i dokładnie wymieszać.



Krok 2

W misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodać do mokrych, ręką zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.



Krok 3

Odrywając kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczyć, a na środku zrobić wgłębienie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180°C.



Krok 5

Używając łyżeczki, wypełnić wgłębienia niewielką ilością marmolady.



Krok 6

Ciasteczka wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut. Wyjąć, ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.