Pyszne, kruche ciasteczka, w których smak słodyczy został przełamany lekko słonym naturalnym serkiem śmietankowym. Jeśli chodzi o wypełnienie - obowiązuje pełna dowolność. My proponujemy marmoladę, ale sprawdzi się również dżem, a także krem waniliowy lub czekoladowy.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj serek śmietankowy i żółtko. Dokładnie wymieszaj.
W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodaj do mokrych, a następnie ręką zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Odrywając kawałki ciasta, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszcz, a na środku zrób małe wgłębienie. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Używając łyżeczki, wypełnij wgłębienia w ciasteczkach niewielką ilością Twojej ulubionej marmolady.
Ciasteczka wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut. Wyjmij, ostudź, a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz