Ciasteczka z serka z marmoladą

Pyszne, kruche ciasteczka, w których smak słodyczy został przełamany lekko słonym naturalnym serkiem śmietankowym. Jeśli chodzi o wypełnienie - obowiązuje pełna dowolność. My proponujemy marmoladę, ale sprawdzi się również dżem, a także krem waniliowy lub czekoladowy.

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 10

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 100 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 100 g masła Łaciate
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • ulubiona marmolada
  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj serek śmietankowy i żółtko. Dokładnie wymieszaj.



Krok 2

W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodaj do mokrych, a następnie ręką zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.



Krok 3

Odrywając kawałki ciasta, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszcz, a na środku zrób małe wgłębienie. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 4

Piekarnik nagrzej do 180°C.



Krok 5

Używając łyżeczki, wypełnij wgłębienia w ciasteczkach niewielką ilością Twojej ulubionej marmolady.



Krok 6

Ciasteczka wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut. Wyjmij, ostudź, a następnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.