Pyszne, kruche ciasteczka, w których smak słodyczy został przełamany lekko słonym naturalnym serkiem śmietankowym. Jeśli chodzi o wypełnienie - obowiązuje pełna dowolność. My proponujemy marmoladę, ale sprawdzi się również dżem, a także krem waniliowy lub czekoladowy.
Danie: Deser
Osób: 10
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Masło ucierać z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie dodać serek śmietankowy oraz żółtko i dokładnie wymieszać.
W misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Suche składniki dodać do mokrych, ręką zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Odrywając kawałki ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczyć, a na środku zrobić wgłębienie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Używając łyżeczki, wypełnić wgłębienia niewielką ilością marmolady.
Ciasteczka wstawić do piekarnika. Piec około 20 minut. Wyjąć, ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz