Tarta orzechowa z nadzieniem kasztanowym

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Spód:

  • 120 g masła Łaciate
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g kasztanów jadalnych
  • 200 g wody
  • 2 łyżki Rumu
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 150 g mascarpone Mlekpol
  • 120 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 60 g + 20 g cukru
  • 10 g żelatyny
  • 60 g orzechów laskowych

Dekoracja:

  • 1 i ½ łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej kuwertury lub czekoladowych kropelek
  • 80 g śmietanki UHT Łaciata 36%

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na spód połącz w misce, zagnieść na jednolite ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 1 h. Po schłodzeniu rozwałkuj i wyłóż spód oraz boki formy do tarty. Z ciasta, które pozostanie wyciąć małe ciasteczka i piec przez 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez ok 20-25 min. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostudzenia.



Krok 2

Kasztany gotuj w wodzie do miękkości (ok. 10 min). Dodaj rum, cukier oraz cynamon i gotuj przez kolejne 5 min. Zmiksuj na puree i ostudź.



Krok 3

20 g cukru skarmelizuj na patelni, dodaj orzechy laskowe. Przełóż na pergamin i pozostaw do zastygnięcia. Grubo posiekaj.



Krok 4

Kuwerturę posiekaj, zalej gorącą śmietanką, pozostaw na 5 min i wymieszaj do rozpuszczenia się kuwertury. Ostudź i schłodź w lodówce.



Krok 5

Kasztanowe puree połącz z mascarpone oraz cukrem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i wmieszaj do kremu kasztanowego. Powstały krem rozprowadź na upieczonym spodzie. Wstaw do lodówki na 1 h. Przed podaniem oprósz kakao i udekoruj wg uznania: ciasteczkami, posiekanymi orzechami lub tym na co masz ochotę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.