Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na spód połącz w misce, zagnieść na jednolite ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 1 h. Po schłodzeniu rozwałkuj i wyłóż spód oraz boki formy do tarty. Z ciasta, które pozostanie wyciąć małe ciasteczka i piec przez 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C przez ok 20-25 min. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Kasztany gotuj w wodzie do miękkości (ok. 10 min). Dodaj rum, cukier oraz cynamon i gotuj przez kolejne 5 min. Zmiksuj na puree i ostudź.
20 g cukru skarmelizuj na patelni, dodaj orzechy laskowe. Przełóż na pergamin i pozostaw do zastygnięcia. Grubo posiekaj.
Kuwerturę posiekaj, zalej gorącą śmietanką, pozostaw na 5 min i wymieszaj do rozpuszczenia się kuwertury. Ostudź i schłodź w lodówce.
Kasztanowe puree połącz z mascarpone oraz cukrem. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym i wmieszaj do kremu kasztanowego. Powstały krem rozprowadź na upieczonym spodzie. Wstaw do lodówki na 1 h. Przed podaniem oprósz kakao i udekoruj wg uznania: ciasteczkami, posiekanymi orzechami lub tym na co masz ochotę.
Dodaj komentarz