Ciasteczka ze słonecznikiem

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 10 dag mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki kokosowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany Łaciatej 36%
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatki:

  • Słonecznik łuskany
  • Cukier perlisty
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • Białko jajka

Przygotowanie


Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem i wiórkami kokosowymi.






Dodać mak, orzechy, żurawinę, sok z cytryny i śmietanę.






Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na 15-20 minut.






Następnie ciasto rozwałkować i foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciasteczka.






Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika i cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.