ciastka dyniowe z biała czekolada

Autor:

mileneczka5

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 3 łyżki puree z dyni
  • 50 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka ŁACIATE
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła ŁACIATE
  • 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • biała czekolada po 1 kostce na każde ciastko
  • 1\2 kostki białej czekolady
  • 2 łyżeczki masła ŁACIATE
  • 1 łyżka purre z dyni

Przygotowanie

Krok 1

Kawałek dyni obieramy ze skóry i przerabiamy na purre. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z łyżka cukru odstawiamy na 10 minut. Nastepnie dodajemy żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy posiekaną margarynę, mąkę, purre z dyni oraz sok i skórke otartą z cytryny. Wyrabiamy ciasto.



Krok 2

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła za pomocą szklanki i tyle samo mniejszych kół za pomocą literatki. Na większym krążku układamy kawałek białej czekolady, przykrywamy mniejszym kawałkiem ciasta, (zwilżamy delikatnie wokoło brzegi ciasta, żeby ciasto dobrze sie do siebie skleiło).



Krok 3

Sklejamy za pomoca koncówki widelaca robiąc jednocześnie wzorki. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.



Krok 4

W rondelku rozpuszczamy margaryne z czekolada dodajemy purre z dyni, mieszamy. Gdy ciastka lekko przestygną polewamy wierzch czekoladowo-dyniową polewą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.