Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Kawałek dyni obieramy ze skóry i przerabiamy na purre. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z łyżka cukru odstawiamy na 10 minut. Nastepnie dodajemy żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy posiekaną margarynę, mąkę, purre z dyni oraz sok i skórke otartą z cytryny. Wyrabiamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła za pomocą szklanki i tyle samo mniejszych kół za pomocą literatki. Na większym krążku układamy kawałek białej czekolady, przykrywamy mniejszym kawałkiem ciasta, (zwilżamy delikatnie wokoło brzegi ciasta, żeby ciasto dobrze sie do siebie skleiło).
Sklejamy za pomoca koncówki widelaca robiąc jednocześnie wzorki. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
W rondelku rozpuszczamy margaryne z czekolada dodajemy purre z dyni, mieszamy. Gdy ciastka lekko przestygną polewamy wierzch czekoladowo-dyniową polewą.
Dodaj komentarz