Ciasto 6Bit (z bananami i czekoladą)

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na dużą blaszkę:

  • 500-600 g herbatników,
  • 4 żółtka (białka można zamrozić i wykorzystać do bez),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietanki ŁACIATA 30%,
  • 2 cukru waniliowe,
  • 1 budyń śmietankowy w proszku,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku karmelowym (krówka),
  • 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku czekoladowym,
  • 3 duże banany,
  • 500 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • sok z 1/2 cytryny + 1 szklanka wody,
  • płatki migdałowe + 2-3 łyżeczki cukru

Przygotowanie

Wykonanie:

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można i dno, i boki). Na spód wyłożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Przygotować krem budyniowy. W rondelku z nieprzywierającym dnem zagotować mleko z cukrami waniliowymi. Dodać 1 szklankę śmietanki 30%, wymieszać i podgrzać do lekkiego zagotowania. Odstawić na bok. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Dodać proszek budyniowy i mąkę pszenną. Zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania, powoli wlewać gorące mleko ze śmietanką. Następnie przelać masę Z powrotem do garnuszka i energicznie mieszając zagotować do otrzymania gęstego kremu o budyniowej konsystencji. Gorący krem przelać na warstwę herbatników. Wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Przygotować masę kajmakową o smaku karmelowym. Kajmak umieścić w garnuszku, dodać dużą szczyptę soli i zagotować energicznie mieszając. Przelać na herbatniki, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Banany zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny. Osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Masę kajmakową o smaku czekoladowym przygotować analogicznie do poprzedniej. Wylać na herbatniki, wyrównać, ułożyć plasterki bananów, jeden obok drugiego. Schłodzić przez min. 2 godz. Następnie wyłożyć ubitą, osłodzoną śmietankę, wyrównać. Migdały umieścić na suchej patelni i na małym ogniu podgrzewać, aż się lekko zarumienią. Dodać 2 łyżeczki cukru, wstrząsnąć patelnią, chwilę podprażyć do skarmelizowania się cukru. Odstawić na bok do wystudzenia. Posypać ciasto migdałami i schłodzić, najlepiej przez całą noc.





Wskazówki

Podawać schłodzone. Pomijając banany i czekoladę - otrzymamy popularne Ciasto 3Bit.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.