Zupa grochowa to jedna z najbardziej znanych i lubianych zup. Pyszne danie, proste w przygotowaniu, które z pewnością posmakuje każdemu.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler
Groch zalewamy zimną wodą w garnku i moczymy przez 4 godziny. W innym garnku zalewamy wodą golonkę.
Golonkę razem z pokrojoną w plasterki cebulą, lubczykiem i selerem naciowym gotujemy w wodzie ok. 1,5 godziny.
Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wrzucamy groch i gotujemy go do czasu, aż będzie się rozpadał. Następnie miksujemy całość na purée. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut.
Podsmażamy na 1 łyżce masła mąkę i dodajemy do zupy. Dodajemy pokrojoną golonkę i gotujemy jeszcze 10 minut
Dodaj komentarz