Zupa grochowa

Autor:

Autor P2

Zupa grochowa to jedna z najbardziej znanych i lubianych zup. Pyszne danie, proste w przygotowaniu, które z pewnością posmakuje każdemu.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 200 g grochu łuskanego
  • - 1 cebula
  • - garść lubczyku
  • - 500 g golonki
  • - 4 łodygi selera naciowego
  • - 1 łyżka masła
  • - 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Groch zalewamy zimną wodą w garnku i moczymy przez 4 godziny. W innym garnku zalewamy wodą golonkę.



Krok 2 

Golonkę razem z pokrojoną w plasterki cebulą, lubczykiem i selerem naciowym gotujemy w wodzie ok. 1,5 godziny.



Krok 3

Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i kroimy na małe kawałki. Do garnka wrzucamy groch i gotujemy go do czasu, aż będzie się rozpadał. Następnie miksujemy całość na purée. Gotujemy na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut.



Krok 4

Podsmażamy na 1 łyżce masła mąkę i dodajemy do zupy. Dodajemy pokrojoną golonkę i gotujemy jeszcze 10 minut



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.