Lody tiramisu

Dla miłośników tiramisu jest to przepis obowiązkowy. Pyszne lody, które przeniosą Cię do Włoch.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml bardzo mocnej schłodzonej kawy
  • 50 ml amaretto
  • 100 g kakao
  • 100 g biszkoptów
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 szklanek Śmietanki Łaciatej 30%
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • Listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą kawę, amaretto, ¼ ilości cukru oraz kakao. Następnie dodajemy mieszankę do garnka razem ze śmietankę Łaciatą. Zagotowujemy.



Krok 2

W misce żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gorącą śmietankę Łaciatą, cały czas mieszamy.



Krok 3

Gotową masę ponownie umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając, jednak nie zagotowujemy. Podgrzewamy, aby masa zgęstniała. Gotowy krem przekładamy do miseczki i studzimy. Wkładamy na godzinę do lodówki.



Krok 4

Następnie biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy je do masy i mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny. W trakcie mrożenia, miksujemy masę minimum 3 razy. Lody podajemy udekorowane np. listkami mięty.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.