Dla miłośników tiramisu jest to przepis obowiązkowy. Pyszne lody, które przeniosą Cię do Włoch.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Mieszamy ze sobą kawę, amaretto, ¼ ilości cukru oraz kakao. Następnie dodajemy mieszankę do garnka razem ze śmietankę Łaciatą. Zagotowujemy.
W misce żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gorącą śmietankę Łaciatą, cały czas mieszamy.
Gotową masę ponownie umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając, jednak nie zagotowujemy. Podgrzewamy, aby masa zgęstniała. Gotowy krem przekładamy do miseczki i studzimy. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Następnie biszkopty kruszymy na bardzo drobne kawałki. Dodajemy je do masy i mieszamy. Masę wkładamy do zamrażarki na minimum 3 godziny. W trakcie mrożenia, miksujemy masę minimum 3 razy. Lody podajemy udekorowane np. listkami mięty.
Dodaj komentarz