Placek jabłkowy lukrowany

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ⅓ szkl. cukru
  • 200 g masła Łaciate
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 2,5 kg jabłek
  • 2 opak. galaretki w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kaszy manny

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki wody letniej

Przygotowanie

Krok 1

Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godz.



Krok 2

Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszku i mannę, wymieszać, ostudzić.



Krok 3

Ciasto wyjąć, ¾ ciasta wylepić formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. ¼ pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście.



Krok 4

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. w 17°C.



Krok 5

Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.