Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godz.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszku i mannę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto wyjąć, ¾ ciasta wylepić formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. ¼ pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. w 17°C.
Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać).
Dodaj komentarz