Danie: Podwieczorek
Osób: 18
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę cukru, dodać połowę ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Jajka, żółtka, cukier z wanilią, sól, alkohol i cukier biały wymieszać z resztą mleka. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać mieszankę jajeczną i wyrabiać przez kilka minut. Masło rozpuścić i ostudzić, dodać do ciasta i wyrabiać mikserem z hakiem do czasu, gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na kawałki.
Z ciasta formować kulki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
W woku rozgrzać tłuszcz do 170°C, wkładać wyrośnięte pączki i powoli smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Resztę zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, przestudzić. Jeszcze ciepły nałożyć do szprycy cukierniczej i nadziewać usmażone pączki. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz