ciasto czekoladowo buraczane

Autor:

mileneczka5

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 200 g purée z ugotowanych buraków,
  • 120 g czekolady najlepiej gorzkiej dobrej jakosci,
  • 2 pełne szklanki mąki pszennej,
  • 1\4 szklanki oleju kokosowego,
  • 1 łyzka smietanki Łaciate ,
  • g3 łyżki miodu płynnego,
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • gorąca woda - tak około 3\4 szklanki,
  • polewa czekoladowa,
  • lub cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

1. Buraki umyć, ugotować ,ostudzić a nastepnie obrac i zblenderowac na purre. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem kokosowym, przestudzić. Jajka ubic.Dodac do nich zblenderowane buraki . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawac do masy buraczanej z jajkami. Nastepnie dodać kakao, czekoladę z olejem, smietankę miód i wszystko jeszcze raz wymieszać 2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłozyc ciasto, wyrównać i - ciasto przełożyć do formy, wyrównać- piec w temp 170 s. przez 35-40 minut do tzw suchego patyczka upieczone ciasto ostudzić, ostudzone udekorować polewą czekoladową lub oprószyc cukrem pudrem. Smacznego:)



Wskazówki

aby przygotowac polewe mozna uzyc gotowej lub podgrzac czekolade ze smietanka w rondelku.Lekko przestudzona polewa nalezy polac wierzch ciasta. blaszka o wym . 20 na 20

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.