Leczo z ciecierzycą

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szkl. ciecierzycy
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 średni por
  • 1 papryka zielona
  • ½ papryki czerwonej
  • ¼ papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia żółta
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę namoczyć poprzedniego dnia. Następnie z ciecierzycy odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą, gorącą wodą, przykryć i gotować do miękkości.



Krok 2

Na patelni zrumienić obraną z osłonki, pokrojoną w kostkę kiełbasę.



Krok 3

Na łyżce oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię.



Krok 4

15 minut przed końcem gotowania ciecierzycy dodać kiełbasę pozostawiając tłuszcz, a na nim zeszklić posiekany por i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion i papryczkę chili, podsmażyć.



Krok 5

Pod koniec gotowania ciecierzycy włożyć przygotowane warzywa, dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory i ketchup, wymieszać, gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.