Ciasto czekoladowo-gruszkowe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • ½ szklanki mleka Łaciate
  • 90g masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Gruszki w zalewie

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować tortownicę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną w kostki czekoladę, roztopić na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy, dodać mleko, wymieszać. Ściągnąć z ognia, dodać 4 łyżki syropu gruszkowego, wymieszać.



Krok 2

W osobnej misce ubić jajka z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Jajka i masę czekoladową połączyć za pomocą szpatułki, aż do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.



Krok 3

Piec przez około 45 minut, w międzyczasie sprawdzając stopień wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka.



Krok 4

Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika. Pozostawić do przestudzenia, a w międzyczasie przygotować polewę - w garnku rozpuścić masło, dodać czekoladę, ciągle mieszając roztopić. Przestudzone ciasto zalać polewą. Gruszki pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.