Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Przygotować tortownicę. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną w kostki czekoladę, roztopić na małym ogniu mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy, dodać mleko, wymieszać. Ściągnąć z ognia, dodać 4 łyżki syropu gruszkowego, wymieszać.
W osobnej misce ubić jajka z cukrem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Jajka i masę czekoladową połączyć za pomocą szpatułki, aż do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez około 45 minut, w międzyczasie sprawdzając stopień wypieczenia za pomocą drewnianego patyczka.
Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika. Pozostawić do przestudzenia, a w międzyczasie przygotować polewę - w garnku rozpuścić masło, dodać czekoladę, ciągle mieszając roztopić. Przestudzone ciasto zalać polewą. Gruszki pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta.
Dodaj komentarz