Tartaletki z kremem mascarpone

Pyszne tartaletki z kremem mascarpone i czekoladą to pomysł na słodki letni deser. Jest prosty w przygotowaniu i uzależnia.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 25

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 25

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli

Krem:

  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • dekoracje do tortów (posypki) – opcjonalnie

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę mieszamy z solą i cukrem, następnie siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.



Krok 2

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek ok 25-30 sztuk. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.



Krok 3

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Ser mascarpone ubijamy w misce z cukrem. Dodajemy do niego po łyżce przestudzonej czekolady cały czas miksując. Następnie dodajemy powoli ubitą śmietankę Łaciatą, delikatnie mieszając. Gotowy krem wstawiamy do lodówki (nawet na całą noc).



Krok 4

Schłodzonym kremem dekorujemy tartaletki. Możemy udekorować kolorowymi ozdobami do tortów.



Wskazówki

Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby się ubiła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.