Pyszne tartaletki z kremem mascarpone i czekoladą to pomysł na słodki letni deser. Jest prosty w przygotowaniu i uzależnia.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 25
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę mieszamy z solą i cukrem, następnie siekamy z masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy. Wylepiamy nim foremki do tartaletek ok 25-30 sztuk. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie studzimy. Schłodzoną śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Ser mascarpone ubijamy w misce z cukrem. Dodajemy do niego po łyżce przestudzonej czekolady cały czas miksując. Następnie dodajemy powoli ubitą śmietankę Łaciatą, delikatnie mieszając. Gotowy krem wstawiamy do lodówki (nawet na całą noc).
Schłodzonym kremem dekorujemy tartaletki. Możemy udekorować kolorowymi ozdobami do tortów.
Śmietanka Łaciata musi być schłodzona, aby się ubiła.
Dodaj komentarz