Ciasto: Masło włożyć do garnka, rozpuścić. Dodać cukier, kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać i gotować około 5 minut, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180 stopni. Krem: Budyń, mąkę, likier i żółtka wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Połączyć z budyniem, gotować 1-2 minuty. Następnie dodać masło, zmiksować, wyłożyć na upieczone zimne ciasto, odłożyć w chłodne miejsce. Ozdobić ciasteczkami i startą czekoladą.
Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Masło włożyć do garnka, rozpuścić. Dodać cukier, kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać i gotować około 5 minut, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Budyń, mąkę, likier i żółtka wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Połączyć z budyniem, gotować 1-2 minuty. Następnie dodać masło, zmiksować, wyłożyć na upieczone zimne ciasto, odłożyć w chłodne miejsce. Ozdobić ciasteczkami i startą czekoladą.
Dodaj komentarz