Ciasto kawowe z kremem

Autor:

Śnieżynka

Ciasto: Masło włożyć do garnka, rozpuścić. Dodać cukier, kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać i gotować około 5 minut, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temp 180 stopni. Krem: Budyń, mąkę, likier i żółtka wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Połączyć z budyniem, gotować 1-2 minuty. Następnie dodać masło, zmiksować, wyłożyć na upieczone zimne ciasto, odłożyć w chłodne miejsce. Ozdobić ciasteczkami i startą czekoladą.

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 10 dag masła Łaciate
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 2 szkl. mleka Łaciate
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml likieru adwokat
  • 10 dag masła Łaciate

Dodatkowo:

  • Ciasteczka Hit,
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

Masło włożyć do garnka, rozpuścić. Dodać cukier, kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, wymieszać i gotować około 5 minut, ostudzić. Następnie dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 22 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.



Krem

Budyń, mąkę, likier i żółtka wymieszać w 200 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować dodając cukier i cukier waniliowy. Połączyć z budyniem, gotować 1-2 minuty. Następnie dodać masło, zmiksować, wyłożyć na upieczone zimne ciasto, odłożyć w chłodne miejsce. Ozdobić ciasteczkami i startą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.