Warto korzystać z produktów sezonowych. Truskawki są zarówno niezwykle smaczne jak i zdrowe. Lekka sałatka z truskawkami i awokado sprawdzi się przy każdej okazji.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy, Truskawki
Fit
Przygotowanie sałatki zacznij od umycia sałaty, osuszenia i wyłożenia jej na półmiski.
Następnie umyj awokado, przekrój na pół, wbij nóż w pestkę i delikatnie przekręć nóż, aby wyjąć ją ze środka. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrąż miąższ i pokrój awokado w cienkie plasterki.
Truskawki umyj i osusz, usuń szypułki i pokrój owoce w cienkie plasterki. Tak przygotowane awokado oraz truskawki dodaj do sałaty.
Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią orzechy nerkowca. Przypraż je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmij je z patelni i wrzuć do sałatki.
Tak przygotowaną sałatkę dopraw solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny.
Dodaj komentarz