Letnia sałatka z awokado, truskawką oraz orzechami nerkowca

Warto korzystać z produktów sezonowych. Truskawki są zarówno niezwykle smaczne jak i zdrowe. Lekka sałatka z truskawkami i awokado sprawdzi się przy każdej okazji.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy, Truskawki

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ opakowania sałaty
  • 1 dojrzałe awokado
  • 6 dojrzałych truskawek
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie sałatki zacznij od umycia sałaty, osuszenia i wyłożenia jej na półmiski.



Krok 2

Następnie umyj awokado, przekrój na pół, wbij nóż w pestkę i delikatnie przekręć nóż, aby wyjąć ją ze środka. Z tak przygotowanych połówek, za pomocą łyżki wydrąż miąższ i pokrój awokado w cienkie plasterki.



Krok 3

Truskawki umyj i osusz, usuń szypułki i pokrój owoce w cienkie plasterki. Tak przygotowane awokado oraz truskawki dodaj do sałaty.



Krok 4

Rozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią orzechy nerkowca. Przypraż je na patelni przez około 3 minuty. Kiedy będą lekko zarumienione zdejmij je z patelni i wrzuć do sałatki.



Krok 5

Tak przygotowaną sałatkę dopraw solą oraz pieprzem, a na sam wierzch dodaj ocet balsamiczny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.