Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Jeśli lubisz brzoskwinie, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mleko podgrzej w garnku i dodaj do niego 1 łyżeczkę mąki, tyle samo cukru, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min.
3/4 szklanki cukru zmiksuj z żółtkami.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj mleko, mąkę, utarte żółtka z cukrem oraz roztopione masło. Zmiksuj, przykryj ręcznikiem, a następnie odstaw na około 60 min.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyrabiaj i 1/4 ilości odstaw. Większą część przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia.
Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój i ułóż na cieście. Piecz przez 35 min. w temp. 180 stopni.
Śmietankę Łaciatą zagotuj z cukrem i 1 łyżką masła. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Następnie za pomocą tarki zetrzyj pozostałą 1/4 ciasta na wierzch. Piecz w temp. 200 stopni przez 15-20 min.
Dodaj komentarz