Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Jeśli lubisz brzoskwinie, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mąki tortowej
  • - 5 żółtek
  • - 50 g drożdży
  • - 375 ml mleka
  • - 8 łyżek Śmietanki Łaciatej 36%
  • - 1 puszka brzoskwiń
  • - szklanka cukru
  • - garść płatków migdałowych
  • - szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzej w garnku i dodaj do niego 1 łyżeczkę mąki, tyle samo cukru, szczyptę soli i pokruszone drożdże. Odstaw do wyrośnięcia na około 15 min.



Krok 2

3/4 szklanki cukru zmiksuj z żółtkami.



Krok 3

Do wyrośniętego rozczynu dodaj mleko, mąkę, utarte żółtka z cukrem oraz roztopione masło. Zmiksuj, przykryj ręcznikiem, a następnie odstaw na około 60 min.



Krok 4 

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Ciasto wyrabiaj i 1/4 ilości odstaw. Większą część przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia.



Krok 5

Brzoskwinie odsącz z zalewy, pokrój i ułóż na cieście. Piecz przez 35 min. w temp. 180 stopni.



Krok 6

Śmietankę Łaciatą zagotuj z cukrem i 1 łyżką masła. Dodaj płatki migdałowe i wymieszaj. Masę wyłóż na ciasto. Następnie za pomocą tarki zetrzyj pozostałą 1/4 ciasta na wierzch. Piecz w temp. 200 stopni przez 15-20 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.