Ciasto drożdżowe z jagodami

Latem jest to przepis obowiązkowy. Pyszne ciasto z jagodami sprawdzi się na każdą okazję.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka Łaciate 2 lub 3,2%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 350 g jagód

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 5 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i rozpuszczam w połowie ciepłego mleka. Odstawiam na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.



Krok 2

Do wysokiej miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem owoców. Dodaje porcjami zaczyn i ugniatam ciasto. Wyrabiam ciasto kilkanaście minut rękoma, aby oddać jak najwięcej ciepła z rąk. Dzięki temu placek urośnie i będzie puszysty. Smaruje ciasto olejem i odkładam z powrotem do miski na godzinę, aby wyrosło.



Krok 3

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.



Krok 4

Przygotowuję kruszonkę. Ucieram masło z cukrem i mąką, aby uzyskać małe grudki.



Krok 5

Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej wyrośnięte ciasto. Posypuje owocami. Owoce częściowo wciskam w ciasto. Posypujemy wierzch kruszonką.



Krok 6

Piekę 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.