Latem jest to przepis obowiązkowy. Pyszne ciasto z jagodami sprawdzi się na każdą okazję.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże rozkruszam, zasypuję cukrem i rozpuszczam w połowie ciepłego mleka. Odstawiam na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.
Do wysokiej miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem owoców. Dodaje porcjami zaczyn i ugniatam ciasto. Wyrabiam ciasto kilkanaście minut rękoma, aby oddać jak najwięcej ciepła z rąk. Dzięki temu placek urośnie i będzie puszysty. Smaruje ciasto olejem i odkładam z powrotem do miski na godzinę, aby wyrosło.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C.
Przygotowuję kruszonkę. Ucieram masło z cukrem i mąką, aby uzyskać małe grudki.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej wyrośnięte ciasto. Posypuje owocami. Owoce częściowo wciskam w ciasto. Posypujemy wierzch kruszonką.
Piekę 35 minut.
Dodaj komentarz