Ciasto drożdżowe z truskawkami

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • Ciasto:,
  • 3 szk mąka, ,
  • 1/2 szk cukier puder, ,
  • 30 g drożdże, ,
  • ok. 1 szk mleko Łaciate, ,
  • 100 g masło Łaciate, ,
  • 1 szt jajko, ,
  • 1 op cukier waniliowy, ,
  • 1 łyżeczka cukier, ,
  • 300 g truskawki, ,
  • Dodatkowo:,
  • cukier puder do posypania,

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.



Krok 2

Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut.



Krok 3

Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.



Krok 4

. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć kawałki truskawek i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 16 - 18 mniejszych, równych kawałków i przełożyć je do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.



Krok 5

Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wskazówki

Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.