Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
. Następnie ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Ułożyć kawałki truskawek i zwinąć w rulon zaczynać od dłuższego boku. Rulon pokroić na 16 - 18 mniejszych, równych kawałków i przełożyć je do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Piec około 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ciasto można jeść odrywając poszczególne kulki lub pokroić nożem na większe kawałki.
Dodaj komentarz