Piernikowe choinki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dag masła Łaciate

Dodatki:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 opakowanie białego lukru
  • Perełki, śnieżynki i gwiazdki do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać, wymieszać z przyprawami.



Krok 2

Do garnka włożyć miód, dodać masło i cukier, podgrzać, rozpuścić, ostudzić. Połączyć z mąką, dodać jajko, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na 10 minut.



Krok 3

Następnie rozwałkować na grubość 5-6 mm. Wykrawać ciasteczka o różnej wielkości, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika, piec około 10 minut.



Krok 4

Upieczone, zimne pierniczki połączyć za pomocą rozpuszczonej czekolady i ozdobić według uznania.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.