Ciasto dyniowe

Autor:

Panikorycka

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szkl startej na drobnych oczkach dyni
  • 1,5 szkl mąki kukurydzianej
  • 2/3 szkl brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 3/4 szkl oleju
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego

Polewa

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 2-3 łyżki śmietanki 30% ŁACIATA,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • płatki świeżego kokosa

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i cukru i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dalej miksując. Dodajemy dynię i mieszamy składniki dokładnie łyżką. Tortownicę (23 cm średnicy) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto wygładzając wierz. Ciasto posypujemy szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami brązowego cukru (dzięki temu na wierzchu po upieczeniu powstanie słodka chrupiąca skorupka). Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg (do tzw. suchego patyczka). Studzimy ciasto na kratce



Przygotowanie polewy

Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Do roztopionej czekolady dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy polewę do całkowitego połączenia się składników. Polewamy nią ciasto po wierzchu, po czym posypujemy środek ciasta płatkami świeżego kokosa i gotowe.



Wskazówki

Ciasto idealnie smakuje z gorąca kawą z dodatkiem korzennych przypraw

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.