Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtka i cukru i dalej ubijamy. Kolejno dodajemy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dalej miksując. Dodajemy dynię i mieszamy składniki dokładnie łyżką. Tortownicę (23 cm średnicy) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej ciasto wygładzając wierz. Ciasto posypujemy szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami brązowego cukru (dzięki temu na wierzchu po upieczeniu powstanie słodka chrupiąca skorupka). Ciasto pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg (do tzw. suchego patyczka). Studzimy ciasto na kratce
Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Do roztopionej czekolady dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy polewę do całkowitego połączenia się składników. Polewamy nią ciasto po wierzchu, po czym posypujemy środek ciasta płatkami świeżego kokosa i gotowe.
Ciasto idealnie smakuje z gorąca kawą z dodatkiem korzennych przypraw
Dodaj komentarz