Drożdżówka z owocami

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Drożdżówka z owocami

  • 5 dag drożdży,
  • Szklanka cukru,
  • Szklanka letniego mleka Łaciate,
  • 4-5 jajek roztrzepanych,
  • Niecałe 3/4 szklanki oleju,
  • Szczypta soli,
  • 4 szklanki mąki torfowej,
  • ,
  • Kruszonka,
  • 1/4 kostki masła Łaciate,
  • Cukier wanilinowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • Ulubione owoce około 1/2 kg i cukier puder.

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie składniki po kolei wrzucamy do miski. Zaczynamy od drożdży, na nie cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej, mąka z odrobiną soli. Odstawiamy na 1,5-2 godzin. Po tym czasie mieszany składniki. Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia ( można też na dwie okrągłe do tarty 22 cm). Wykładamy ciasto, w tym czasie przygotowujemy kruszonkę i owoce. Wykładamy owoce na ciasto i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 175 (piekarnik gora-dół) stopniach przez 35-40 minut.



Wskazówki

Ciasto jest pyszne i proste, zrobi je master osoba, która nie lubi drożdżowych wypieków robić. :) To ciasto robią moje dzieci w wieku 9 i 12 lat :))

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.