ciasto figowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Na biszkopt: 6 jajek ,,
  • jedna szklanka cukru ,,
  • 3-4 szklanki mąki ,
  • 1 ŁYZECZKA proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao ,
  • Ciasto bakaliowe: ,
  • 20 dag figi,
  • około 20 dag rodzynków ,
  • orzechy włoskie mielone około 10 dag ,
  • orzechy włoskie posiekane również około 10 dag ,
  • 2 łyzki mąki pszennej ,
  • 12 białe k,
  • 12 łyzek cukru ,
  • 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia,
  • MASA::,
  • 12 zółtek ,
  • 6 łyzek cukru ,
  • masło 2 i 1/2 kostka

Przygotowanie

Krok 1

rzygotowujemy ciemny biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 min. 2. Przygotowujemy ciasto bakaliowe: Białka ubijemy z cukrem, dodajemy bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszamy. Pieczemy. 3. Przygotowujemy masę: żółtka z cukrem ubijamy na parze. Masło ucieramy, dodajemy przestudzoną masę jajeczną. 4. Teraz przekładamy ciasto: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy Wierzch ciasta posypujemy kakao.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.