Kotlety cielęce w sosie truflowym

Kotlety w sosie truflowym to bardzo proste, a zarazem oryginalne w smaku danie. Obecność sosu truflowego zdecydowanie podnosi smak i zapach potrawy. Zasmakuje osobie w każdym wieku.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 800 g cielęciny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki brandy
  • 3/4 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • 40 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • gotowa pasta truflowa w tubie lub w słoiku
  • 10 pieczarek
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie

Krok 1

Cielęcinę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy.



Krok 2

Dodajemy przyprawy, następnie lekko posypujemy mąką. Smażymy z obu stron na maśle z oliwą, Mięso zdejmujemy z patelni i trzymamy pod pokrywką.



Krok 3

Na patelnię po mięsie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę Łaciatą i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Przyprawiamy sos pastą truflową, pokrojoną drobno papryczką chili, solą i pieprzem, po czym łączymy z mięsem.



Krok 4

Kotlety podajemy z sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.