Pierniczki

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 125 g masła Łaciate
  • 3 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • ½ szkl. miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ozdoby cukiernicze

Przygotowanie


Margarynę rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i razem połączyć, pozostawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z wystudzona margaryną z miodem. Następnie wsypać produkty sypkie i wszystko razem wyrobić, przełożyć w torebkę foliowa, zawinąć i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć, podzielić na kawałki i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ½ cm. Układać na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 12 min. w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu można ozdobić.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.