Ciasto góra lodowa

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao

Poncz

  • szklanka wrzątku,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Masa budyniowa

  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g masła

Masa z mleka w proszku

  • 250 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 150 g okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i ciągle ubijając dodajemy przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.Ciasto wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy, ściągamy papier i kroimy na pół.





Krem budyniowy

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i pomału wlewamy masę jajeczną, często mieszamy i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń aż do połączenia się składników. Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Każdy blat ciasta nasączamy kawą.





Masa z mleka w proszku

Masło gotujemy z wodą i cukrem i zostawiamy do przestygnięcia. Do ostudzonej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje.



Przełożenie ciasta

Na jeden blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Na biszkopt wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. . Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.