Ciasto grysikowe

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 3 szkl. mąka
  • 100 g masła Łaciate
  • 2/3 szkl. cukier
  • 2 szt żółtka
  • 4 łyżki śmietana 18 % Łaciata
  • 3 łyżki miód
  • 1 łyżeczka ocet
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 szczypta sól

Krem

  • 600 ml mleko Łaciate
  • 2/3 szkl cukier
  • 2 łyżki cukier waniliowy
  • 14 łyżeczek kasza manna
  • 150 g masło Łaciate

Ponadto

  • 200 g powidła śliwkowe
  • 200 g masa kajmakowa
  • 50 g płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: wszystkie składniki na ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części. Formę do pieczenia o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce, ponakłuwać widelcem i piec około 12 - 14 minut w temperaturze 180 stopni C.



Krok 2

Krem: 500 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. W reszcie mleka rozprowadzić kaszę mannę i wlać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia i ostudzić. Masło ubić na jasną i puszystą masę. Porcjami dodawać kaszę mannę i zmiksować na jednolity krem.



Krok 3

Pierwszy blat ciasta przełożyć do foremki do pieczenia. Posmarować powidłami śliwkowymi, a następnie 1/3 masy. Przykryć kolejnym blatem i dwukrotnie powtórzyć czynność. Na górny blat wyłożyć masę kajmakową i posypać płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Zobacz także

Recipe image

Domowe Raffaello


-/5

Powyżej 1h

Recipe image

Tort


-/5

Powyżej 1h

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.