Piernik

Autor:

Kamila O

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki miodu
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • Lukier

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę wkladamy do garnka, dodajemy miód, przyprawe do piernika, kakao i powidła. Wszystko razem powoli podgrzewamy mieszając, ale nie wolno zagotować, jak się wszystko rozpuści i połączy odstawiamy do przestugnięcia.



Krok 2

Mąkę przesiać z proszkiem oraz sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powoli mase piernikową oraz mąkę z proszkiem i sodą, wszystko razem dokładnie mieszamy.



Krok 3

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C- do suchego patyczka.



Krok 4

Wystudzone ciasto polewamy lukrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.