ciasto kawowe

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 8 jajek
  • 250 gram cukru pudru
  • 250 gram migdałów
  • 2 łyżki octu 3%
  • ŁYŻKA KAWY naturalnej mielonej
  • 40 gram mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól
  • STARTA CZEKOLADA.
  • Krem kawowy:
  • 6 żółtek ze sparzonych jajek
  • 1 kilogram serka mascarpone
  • 2 łyżki brandy
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • JEDEN CUKIER WANILIOWY
  • 7 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

Krok 1

Sparzone i obrane migdały ścieram na tarce. Żółtka należy utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały i mąkę ziemniaczaną wymieszać z kawą, całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.



Krok 2

Żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Kawę rozpuścić w brandy Do ubitych żółtek dodaję brandy z kawą rozpuszczalną i dokładnie mieszam, sprawdzam smak. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek, nie ubijamy już długo ? trzeba go tylko dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekrawamy TRZYKROTNIE przekładamy kremem. Górę również smarujemy kremem. Na koniec posypujemy startą czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.