Sparzone i obrane migdały ścieram na tarce. Żółtka należy utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały i mąkę ziemniaczaną wymieszać z kawą, całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Kawę rozpuścić w brandy Do ubitych żółtek dodaję brandy z kawą rozpuszczalną i dokładnie mieszam, sprawdzam smak. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek, nie ubijamy już długo ? trzeba go tylko dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekrawamy TRZYKROTNIE przekładamy kremem. Górę również smarujemy kremem. Na koniec posypujemy startą czekoladą.
Dodaj komentarz