Tarta z bakłażanem i cukinią

Bardzo efektowna tarta, która jest nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale przede wszystkim jest bardzo smaczna. Idealnie sprawdzi się na przyjęcie dla znajomych.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża marchew
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 100 g kremowego serka topionego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ok ½ łyżeczki soli i pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa myjemy i osuszamy. Następnie kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż.



Krok 2

Zagrzewamy wodę w garnku. Marchew z bakłażanem blanszujemy we wrzątku przez około 10 minut. Następnie odsączamy.



Krok 3

Do miski wlewamy oliwę, ocet. Dodajemy tymianek i sól. Następnie wkładamy do miski warzywa i marynujemy je przez 2 godziny. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C z termoobiegiem.



Krok 4

Ciasto francuskie wykładamy na formę dotarty wysmarowaną odrobiną masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.



Krok 5

W misce miksujemy ze sobą jajka, śmietanę, serek, ¼ łyżeczki soli i pieprzu. Następnie wylewamy masę na upieczone ciasto.



Krok 6

Paseczki warzyw układamy spiralnie na wylanej wcześniej masie. Układamy je naprzemiennie bardzo ciasno. Następnie wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na około 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.