Ciasto Kinder Pingui

Autor:

Gosia Jabcoń

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto czekoladowe

  • Składniki na jeden blat: (do ciasta trzeba upiec dwa)
  • 1/3 szklanki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g masła Łaciate
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 duże jajko
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki mleka Łaciate

Masa śmietanowa

  • 900 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa

  • 200 g czekolady deserowej
  • 40 g masła Łaciate
  • 60 ml śmietanki kremówki Łaciata 30%

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 40 g masła Łaciate,
  • 60 ml śmietanki kremówki Łaciate 30%

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe

Masło Łaciate roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajko (bez rozdzielania na białko i żółtko) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie ubić. Dodawać mleko Łaciate, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać (ciasto będzie gęste). Piec w temperaturze 160 stopni C przez około 13 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. W taki sam sposób i według powyższego przepisu upiec drugi blat czekoladowy i wystudzić.





Krok 2

Żelatynę zalać 40 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia, lekko przestudzić. Śmietankę Łaciate ubić, dodać serek mascarpone i oba cukry. Ubić do utrzymania sztywnego, gęstego kremu. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę kremu śmietankowego, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki kremu i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy kremowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.





Polewa czekoladowa

Masło Łaciate i śmietankę kremówkę Łaciate umieścić w garnuszku i podgrzać, do roztopienia się masła. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odczekać, około 2 minut, następnie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.





Wykonanie

Pierwszy blat czekoladowy położyć w formie, wyłożyć połowę kremu i wyrównać szpatułką (pozostały krem włożyć do lodówki). Na krem wylać połowę polewy czekoladowej i wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce do momentu stężenia polewy. Ciasto wyjąć z lodówki i na stężałą polewę czekoladową wyłożyć resztę schłodzonego kremu. Przykryć drugim blatem czekoladowym. Na wierzch wylać resztę polewy czekoladowej, wyrównać. Ciasto schłodzić i przechowywać w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.