Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Miód rozpuścić, ostudzić. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, miód, śmietanę i sodę. Wszystko razem dokładnie posiekać, podzielić na 2 części. Jedną część połączyć z przesianym kakao i zagnieść (2 kolory ciasta). Rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce 23/37, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor 4 placki.
Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez 8-10 minut. Następnie przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem.
Upieczone i zimne blaty skropić ponczem, przełożyć 2 razy masą i jeden raz marmoladą. Obciążyć.
Po kilku godzinach oblać polewą i posypać startą na tarce nadziewaną czekoladą.
Dodaj komentarz