Ciasto miodowo-kakaowe

Autor:

Śnieżynka

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag miodu
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15 dag cukru pudru
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany Łaciata 36%
  • 1 łyżka kakao

Masa z kaszy manny:

  • 3 szkl. mleka Łaciate
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 25 dag masła Łaciate
  • 15 dag cukru pudru
  • Sok z cytryny
  • Spirytus
  • Aromat rumowy

Poncz:

  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 40 dag marmolady
  • Polewa czekoladowa
  • 5 dag czekolady nadziewanej

Przygotowanie

Ciasto

Miód rozpuścić, ostudzić. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajka, miód, śmietanę i sodę. Wszystko razem dokładnie posiekać, podzielić na 2 części. Jedną część połączyć z przesianym kakao i zagnieść (2 kolory ciasta). Rozwałkować, ułożyć na dużej blaszce 23/37, włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor 4 placki.



Masa

Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i gotować przez 8-10 minut. Następnie przykryć i pozostawić do ostudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, spirytusem i aromatem.




Upieczone i zimne blaty skropić ponczem, przełożyć 2 razy masą i jeden raz marmoladą. Obciążyć.




Po kilku godzinach oblać polewą i posypać startą na tarce nadziewaną czekoladą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.