Pierniki Bożonarodzeniowe

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Aneta Gwiner

Czas

Do 30 min

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Skladniki

300 g mąki pszennej

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej

2 duże jajka

130 g cukru pudru

100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego

100 g łagodnego miodu np. akacjowego

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

Krok 1
  • Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto może być klejące, ale nie powinno się dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, posypując je niewielką ilością mąki. Mąki ma być tyle tylko, aby ciasto nie kleiło się do blatu. Z ciasta wycinamy różna kształty pierników. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez 8-10 min w temp. 180 st. Pierniczki studzimy i dekorujemy według uznania.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0