Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i siekać nożem. Wbić żółtka, dodać śmietankę, aromat oraz cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i wypełniać nim foremki do babeczek uprzednio posmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w temp. 180 st.C
Pół litra mleka zagotować, budynie rozmieszać z cukrem i pozostałym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać masło i rodzynki, ponownie wymieszać. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić i cienkie plasterki. Dno babeczek posypać mielonymi orzechami laskowymi, wyłożyć budyń i układać plasterki jabłek. Wstawić babeczki do gorącego piekarnika na następne 10 minut, żeby zmiękły jabłka a po wyjęciu skropić je sosem czekoladowym
Babeczki możemy podawać na ciepło i na zimno.
Dodaj komentarz