Jesienne babeczki

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Korpusy babeczek

  • 15 dag masła Łaciate,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany Łaciata

Nadzienie do babeczek

  • 3/4 ltr mleka Łaciate,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1 łyżka masła Łaciate,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 5 jabłek,
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów,
  • polewa czekoladowa wg uznania

Przygotowanie

Korpusy babeczek

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i siekać nożem. Wbić żółtka, dodać śmietankę, aromat oraz cukier i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i wypełniać nim foremki do babeczek uprzednio posmarowane tłuszczem. Piec 10 minut w temp. 180 st.C



Nadzienie

Pół litra mleka zagotować, budynie rozmieszać z cukrem i pozostałym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia dodać masło i rodzynki, ponownie wymieszać. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić i cienkie plasterki. Dno babeczek posypać mielonymi orzechami laskowymi, wyłożyć budyń i układać plasterki jabłek. Wstawić babeczki do gorącego piekarnika na następne 10 minut, żeby zmiękły jabłka a po wyjęciu skropić je sosem czekoladowym



Wskazówki

Babeczki możemy podawać na ciepło i na zimno.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.