Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przemielony mak i mąkę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 28/8 cm. i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 180 stopni. Upieczone zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.
Następnie wsypać przemielony mak i mąkę, wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać aromat, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 28/8 cm. i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Upieczone zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Dodaj komentarz