Ciasto migdałowo-makowe

Autor:

Śnieżynka

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać przemielony mak i mąkę, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 28/8 cm. i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temp 180 stopni. Upieczone zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Ocena

2.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mielonego maku
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag masła Łaciate
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • Szczypta soli
  • 10 dag czekolady deserowej
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.



Krok 2

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku.



Krok 3

Następnie wsypać przemielony mak i mąkę, wymieszać.



Krok 4

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, dodać aromat, delikatnie wymieszać.



Krok 5

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o wymiarach 28/8 cm. i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180°C.



Krok 6

Upieczone zimne ciasto oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.