Ciasto orzechowo-makowe

3.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Śnieżynka

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

18

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze Orzechy
Wegetariańskie

Składniki

Ciasto:

9 jajek

20 dag cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

5 dag mąki ziemniaczanej

15 dag mąki tortowej

1 łyżka wrzącej wody

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki mielonego maku

5 dag mielonych orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Krem:

400 ml śmietanki Łaciata 36%

4-5 łyżek cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

100 ml likieru adwokat

Poncz:

½ szkl. przegotowanej wody

1 łyżka cukru

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Ciasto
  • Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. ⅔ ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Do pozostałego ciasta wsypać zmielony mak i połowę orzechów, wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o takich samych wymiarach jak ciasto jasne i upiec.
Krem
  • Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Połączyć z płynną żelatyną i likierem. 
  • Upieczone jasne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie blaty skropić ponczem, przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać pozostałymi orzechami.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0