Ciasto orzechowo-makowe

Autor:

Śnieżynka

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 18

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 9 jajek
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Krem:

  • 400 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml likieru adwokat

Poncz:

  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Ciasto

Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. ⅔ ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Do pozostałego ciasta wsypać zmielony mak i połowę orzechów, wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o takich samych wymiarach jak ciasto jasne i upiec.



Krem

Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Połączyć z płynną żelatyną i likierem.




Upieczone jasne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie blaty skropić ponczem, przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać pozostałymi orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.