Osób: 18
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, dodać sok z cytryny, delikatnie wymieszać. ⅔ ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarze 21/37 cm. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut. Do pozostałego ciasta wsypać zmielony mak i połowę orzechów, wlać wodę, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o takich samych wymiarach jak ciasto jasne i upiec.
Żelatynę wymieszać z odrobiną zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Połączyć z płynną żelatyną i likierem.
Upieczone jasne ciasto przekroić wzdłuż na pół. Wszystkie blaty skropić ponczem, przełożyć kremem. Resztą kremu posmarować wierzch ciasta i posypać pozostałymi orzechami.
Dodaj komentarz