Danie: Podwieczorek
Osób: 1
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.
Całe jajka ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z sodą, połączyć z mąką, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
iasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Każdą ooddzielnie włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/35 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem zmiksować. Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem. Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.
Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane ¾ czekolady, likier, wymieszać.
1 ciasto - połowa masy 2 ciasto - marmolada 3 ciasto - reszta masy 4 ciasto - polewa Przełożone ciasto obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie oblać polewą, posypać startą na tarce czekoladą.
Dodaj komentarz