Ciasto miodowe z migdałową masą

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ocena

3.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 20 dag masła Łaciate
  • 5 dag smalcu
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 30% Łaciata
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • Sok z cytryny do smaku

Poncz:

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Polewa:

  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 łyżki śmietanki 30 % Łaciata
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki amaretto

Dodatkowo:

  • 30 dag marmolady wieloowocowej

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i smalcem, dodać rozpuszczony, przestudzony miód.






Całe jajka ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z sodą, połączyć z mąką, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.






iasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Każdą ooddzielnie włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21/35 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiec na złoty kolor.





Masa:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem zmiksować. Następnie dodając po łyżce zimnego budyniu miksować na puszysty krem. Pod koniec dodać likier, aromat i mielone migdały. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.





Poncz

Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem, nasączyć ciasto.





Polewa

Masło połączyć z cukrem pudrem, śmietanką i kakao, podgrzać, dodać połamane ¾ czekolady, likier, wymieszać.





Etapy przekładania ciasta

1 ciasto - połowa masy 2 ciasto - marmolada 3 ciasto - reszta masy 4 ciasto - polewa Przełożone ciasto obciążyć i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Następnie oblać polewą, posypać startą na tarce czekoladą.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.