Kurczak w sosie BBQ

Pyszny pieczony kurczak, długo marynowany w aromatycznym sosie BBQ. To potrawa, którą z dumą możesz zaserwować zarówno rodzinie, jak i gościom.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 cały kurczak
  • - 600 g dojrzałych pomidorów
  • - 2 cebule
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka oliwy
  • - 3 łyżki octu winnego
  • - 1 łyżka miodu
  • - 2 łyżki cukru
  • - 3 łyżki sosu sojowego
  • - 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • - 1 łyżeczka papryki ostrej
  • - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - ¼ łyżeczki cynamonu
  • - ¼ łyżeczki imbiru
  • - ½ łyżeczki chili
  • - 1 łyżka musztardy
  • - 1 łyżka posiekanej kolendry
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Na początek przygotowujemy aromatyczny sos BBQ: na oleju szklimy lekko pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię i razem gotujemy ok. 5 minut.



Krok 2

Na patelnię dodajemy musztardę, ocet, miód, cukier, sos sojowy i przyprawy. Wszystko gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy i studzimy.



Krok 3

Kurczaka rozcinamy wzdłuż w części brzusznej i „prostujemy” w stronę kręgosłupa. Nacieramy dokładnie sosem BBQ i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 4 

Pieczemy na obracanym ruszcie przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Co jakiś czas podlewamy sosem BBQ, aby kurczak nie był zbyt suchy. Podajemy podzielonego na kawałki.



Wskazówki

Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy zastąpić je pomidorami z puszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.