Pyszny pieczony kurczak, długo marynowany w aromatycznym sosie BBQ. To potrawa, którą z dumą możesz zaserwować zarówno rodzinie, jak i gościom.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Soja
Na początek przygotowujemy aromatyczny sos BBQ: na oleju szklimy lekko pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię i razem gotujemy ok. 5 minut.
Na patelnię dodajemy musztardę, ocet, miód, cukier, sos sojowy i przyprawy. Wszystko gotujemy 10 minut, a następnie blendujemy i studzimy.
Kurczaka rozcinamy wzdłuż w części brzusznej i „prostujemy” w stronę kręgosłupa. Nacieramy dokładnie sosem BBQ i odstawiamy na noc do lodówki.
Pieczemy na obracanym ruszcie przez ok. 1,5-2 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Co jakiś czas podlewamy sosem BBQ, aby kurczak nie był zbyt suchy. Podajemy podzielonego na kawałki.
Jeśli nie mamy świeżych pomidorów, możemy zastąpić je pomidorami z puszki.
Dodaj komentarz