Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Zaczynamy od połączenia suchych składników na ciasto - mąki, cukru, kakao, sody, proszku i soli. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre - maślankę, olej, jaja i aromat waniliowy (kawa na razie stoi obok). Mieszamy mikserem, a następnie dosypujemy, stale miksując na wolnych obrotach, wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy gorącą kawę. I mieszamy.
Masę pieczemy w dwóch tortownicach średniej wielkości przez około 35-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Wskaźnikiem wypieczenia będzie suchy patyczek - choć samo ciasto pozostaje po upieczeniu dość wilgotne. Krem przygotowujemy równie łatwo. Czekoladę, kakao, kawę, wodę i wódkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż wszystko się roztopi. Jaja rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Cukier dzielimy na dwie równe części. Połowę miksujemy z żółtkami na puch, a następnie łączymy z masą czekoladową, delikatnie mieszając. Ubijamy białka na sztywno, dosypując na końcu cukier. Następnie - równie delikatnie - łączymy je z masą czekoladową. Na koniec - jeszcze tylko szybkie ubicie śmietany na sztywno. Śmietana też ostatecznie ląduje w masie czekoladowej. Mieszamy ją do całkowitego połączenia składników, a następnie powstały w ten sposób krem schładzamy lekko, by stężał. Blaty ciasta przekładamy kremem.
Dodaj komentarz