CIASTO PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kakao do wypieków
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki Mrągowskiej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

Krem

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki wódki
  • 2 jaja
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36% Łaciata

Do dekoracji

  • lukier plastyczny
  • cukrowe śnieżynki
  • lub inne wybrane ozdoby

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od połączenia suchych składników na ciasto - mąki, cukru, kakao, sody, proszku i soli. W drugim naczyniu łączymy składniki mokre - maślankę, olej, jaja i aromat waniliowy (kawa na razie stoi obok). Mieszamy mikserem, a następnie dosypujemy, stale miksując na wolnych obrotach, wymieszane składniki suche. Na końcu dodajemy gorącą kawę. I mieszamy.



Krok 2

Masę pieczemy w dwóch tortownicach średniej wielkości przez około 35-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza. Wskaźnikiem wypieczenia będzie suchy patyczek - choć samo ciasto pozostaje po upieczeniu dość wilgotne. Krem przygotowujemy równie łatwo. Czekoladę, kakao, kawę, wodę i wódkę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż wszystko się roztopi. Jaja rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Cukier dzielimy na dwie równe części. Połowę miksujemy z żółtkami na puch, a następnie łączymy z masą czekoladową, delikatnie mieszając. Ubijamy białka na sztywno, dosypując na końcu cukier. Następnie - równie delikatnie - łączymy je z masą czekoladową. Na koniec - jeszcze tylko szybkie ubicie śmietany na sztywno. Śmietana też ostatecznie ląduje w masie czekoladowej. Mieszamy ją do całkowitego połączenia składników, a następnie powstały w ten sposób krem schładzamy lekko, by stężał. Blaty ciasta przekładamy kremem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.