Rosół z perliczki

Rosół z perliczki to pyszna zupa, którą możemy podać zarówno na zwykły, rodzinny posiłek, jak i podczas ważnych uroczystości i świąt. Wybornie smakuje. Pasuje najlepiej do makaronu.

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler

Danie: Zupy

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Seler


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 perliczka
  • - 2 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 1 seler
  • - 1 papryka
  • - 1 por
  • - 1 duży pęczek natki pietruszki
  • - garść lubczyku
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Perliczkę myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 2 godziny.



Krok 2

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze fragmenty. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.



Krok 3

Marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę i cebulę dodajemy do perliczki. Dodajemy również czosnek, lubczyk, posiekaną natkę pietruszki, por i przyprawy.



Krok 4 

Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Podajemy np. z makaronem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.