Rosół z perliczki to pyszna zupa, którą możemy podać zarówno na zwykły, rodzinny posiłek, jak i podczas ważnych uroczystości i świąt. Wybornie smakuje. Pasuje najlepiej do makaronu.
Danie: Zupy
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Seler
Perliczkę myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 2 godziny.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze fragmenty. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na pół i opalamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Marchewkę, pietruszkę, seler, paprykę i cebulę dodajemy do perliczki. Dodajemy również czosnek, lubczyk, posiekaną natkę pietruszki, por i przyprawy.
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Podajemy np. z makaronem.
Dodaj komentarz