Ciasto z ajerkoniakiem

Ajerkoniak to doskonały dodatek do kaw i herbat. Świetnie sprawdzi się także w przypadku ciasta. Spróbuj sama, będziesz zaskoczona puszystym smakiem tego tortu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • ½ kostki masła Łaciate
  • 1 szklanka malin

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 150°C Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Dołóż żółtka i przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz na jasnozłoty kolor przez ok. 20 minut.



Krok 2

Po upieczeniu, ciepłe ciasto oderwij od papieru. Pozostaw do ostygnięcia.



Krok 3

W tym czasie do garnka wlej szklankę mleka i wstaw na mały ogień. Do gotującego się mleka wlej krem ajerkoniakowy. Mieszaj, do uzyskania gładkiej masy.



Krok 3

Po ostudzeniu dodaj do niej masło i długo ubijaj.



Krok 4

Wierzch ciasta posmaruj kremem i wstaw do lodówki. Możesz ozdobić malinami.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 15:14:00

Pyszności, ten mały kawałeczek zabieram do kawusi i z góry dziękuję:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.