Ajerkoniak to doskonały dodatek do kaw i herbat. Świetnie sprawdzi się także w przypadku ciasta. Spróbuj sama, będziesz zaskoczona puszystym smakiem tego tortu.
Danie: Podwieczorek
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Nastaw piekarnik na 150°C Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Dołóż żółtka i przesianą przez sitko mąkę. Wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz na jasnozłoty kolor przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu, ciepłe ciasto oderwij od papieru. Pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie do garnka wlej szklankę mleka i wstaw na mały ogień. Do gotującego się mleka wlej krem ajerkoniakowy. Mieszaj, do uzyskania gładkiej masy.
Po ostudzeniu dodaj do niej masło i długo ubijaj.
Wierzch ciasta posmaruj kremem i wstaw do lodówki. Możesz ozdobić malinami.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 15:14:00
Pyszności, ten mały kawałeczek zabieram do kawusi i z góry dziękuję:)
Odpowiedz