Aromatyczne nogi kaczki w czerwonym winie

Pyszna kaczka, idealna na specjalne okazje. Mięso rozpływa się w ustach, a sos smakuje wybornie. Wymaga trochę pracy, jak każde danie z kaczki – jednak dla takiego efektu zdecydowanie warto.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 nogi z kaczki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nogi z kaczki myjemy, nacieramy solą i słodką papryką, obkładamy rozmarynem i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie obsmażamy lekko na patelni na oleju.



Krok 2

Jabłka, gruszki i pomarańcze kroimy w półksiężyce. Nie obieramy ich, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych.



Krok 3

Wino lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. W naczyniu żaroodpornym układamy kaczkę, dodajemy jabłka, gruszki i pomarańcze. Całość zalewamy czerwonym winem.



Krok 4

Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W tym czasie polewamy nogi kaczki powstałym sosem, aby nie zeschły się.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.