Ciasto z gruszką i mascarpone

Pyszne, wilgotne ciasto z serkiem mascarpone i gruszkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu - nie ma prawa się nie udać. Idealne na chłodne wieczory z kubkiem herbaty. Z pewnością zniknie całe w ciągu jednego posiedzenia!

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 120 g mascarpone Mlekpol
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.



Krok 2

Jajka ucieraj z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko do połączenia.



Krok 3

Piekarnik nagrzej do 180°C.



Krok 4

Obie mąki przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsyp do mokrych składników i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wlej olej, dodaj gruszki i delikatnie wmieszaj w masę.



Krok 5

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj wierzch.



Krok 6

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.