Pyszne, wilgotne ciasto z serkiem mascarpone i gruszkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu - nie ma prawa się nie udać. Idealne na chłodne wieczory z kubkiem herbaty. Z pewnością zniknie całe w ciągu jednego posiedzenia!
Danie: Deser
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Jajka ucieraj z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj krótko do połączenia.
Piekarnik nagrzej do 180°C.
Obie mąki przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsyp do mokrych składników i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wlej olej, dodaj gruszki i delikatnie wmieszaj w masę.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wyrównaj wierzch.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Ostudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj komentarz