Ciasto z gruszką i mascarpone

Pyszne, wilgotne ciasto z serkiem mascarpone i gruszkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu - nie ma prawa się nie udać. Idealne na jesienne wieczory z kubkiem herbaty. Z pewnością zniknie całe w ciągu jednego posiedzenia.

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g mąki pszennej,
  • - 160 g drobnego cukru,
  • - 120 g mascarpone Mlekpol,
  • - 50 g mąki ziemniaczanej,
  • - 3 jajka,
  • - 2 dojrzałe gruszki,
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - szczypta soli

Dodatkowo:

  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.



Krok 2

Jajka ucierać z cukrem przez około 3 minuty. Następnie dodać mascarpone i ekstrakt waniliowy, zmiksować krótko do połączenia.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 180⁰C.



Krok 4

Obie mąki przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypać do mokrych składników i delikatnie wymieszać szpatułką. Wlać olej, dodać gruszki i delikatnie wmieszać w masę.



Krok 5

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać.



Krok 6

Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.